Att träna hund

Nu kommer jag citera http://fjordkorsning.blogg.se/ lite "Först frågar man, sedan ber man sist befaller man" och det är så sant som det är sagt, vissa hundar behöver man bara fråga sen gör dem det, vissa får man fråga - be och sedan befalla - Benji är en sådan hund, fråga - be sist befalla, Sandie däremot är hunden som gör det om man frågar. 

När man tränar en hund måste man ha några saker i baktanken, för det första - precis som oss människor är hundar levande individer med egna åsikter, tankar, funderingar och framförallt känslor - alla hundar skiljer sig från varandra och därav är det otroligt viktigt att även anpassa sina träningsmetoder efter varje hund, bara för ett sätt funkar på en hund, betyder det inte att det funkar på alla hundar så det är A och O i hundträning. 
 
Sedan är det nästa stora punkt - vilken form av hundträning man gör, det är hela tiden något man måste jobba med, beroende på vad man anser vara viktigt för sig själv och sin hund, det jag anser vara väldigt viktigt på mina hundar har andra inte ens tänkt på, t.ex vill jag alltid ha hunden gåendes fot, enda gången det är okej att INTE gå fot är när jag gett frikommando, detta är något många inte bryr sig om men viktigt för mig. Såhär måste man få respektera andra, att alla INTE har riktigt samma krav osv och därav får man vara väldigt försiktig före man kritiserar någon, det gäller att respektera och att bli respekterad, fråga istället för nervädera och helt enkelt försöka förstå att alla inte har samma mål med sin hund som just du. 
 
 
Så nu när vi har lärt oss att anpassa våra träningsmetoder efter varje hund, att först fråga - sedan be och sedan befalla och att respektera och bli respekterade av omgivningen för att vi har olika krav på oss själva och våra hundar så har vi börjat närma oss det som krävs för ett starkt band till våran hund, vad är det mer som krävs då? Jo precis som du behöver respektera och bli respekterad av omgivningen behöver du också hysa stor respekt för din hund och din hund behöver respektera dig, detta speglar sig lite på samma sätt som respekt mellan 2 människor, man måste kunna lita på varandra, säga ifrån till varandra och söka tröst hos varandra, du ska både kunna säga ifrån och skydda din hund, vägleda i rätt spår och du ska kunna ha roligt med din hund. 
 
så vilka medel har vi nu? 
* Respekt till omgivningen 
* Respekt gentemot våran hund och hunden respekterar oss 
* Förmågan att kunna ändra våra träningsmetoder efter varje individ
* Förmågan att Fråga - Be - Befalla 
 
Vad kan man då uppnå med dessa medel? 
 
 
Med dessa medel kan du uppnå väldigt mycket, ett starkt band, förmågan att kunna kommunicera med din hund, förmågan att göra saker du annars trodde va omöjligt, en otrolig lydnad och världens bästa vän. 

Om du tillexempel vill ut och tävla med din hund så är dessa medel en otrolig fördel för er, ni kommunicerar bättre, ni har roligare ihop, ni blir ett säkrare ekipage för andra omkring - och framförallt ni kommer ha bättre framgång. 
 
Nu kan man idag träna & Tävla inom otroligt mycket i hundsporten, vi har agility, lydnad, freestyle, rallylydnad, flyball, dirigering, apportering, jakt, spår, WP, utställning och garanterat miljoner fler saker - men alla dessa saker har några saker gemensamt, för det första, hundintresset, vi alla älskar hundar, varför skulle vi annars lägga så mycket pengar och tid på det? Då måste vi ju också ha det första medlet - respektera varandra, respektera att vi alla inte är ute efter att tävla och vinna, respektera att vi alla tränar olika saker, respektera att vi alla har olika krav, olika hundar och olika åsikter angående allt. När man har detta medlet så har vi också en stor fördel i hundvärlden - vi kan vara trevliga mot varandra, få en trevligare tränings och tävlingsplats och ett trevligare umgänge, sedan om vi hyser respekt mot våra hundar och är tydliga, konsekventa men endå rättvisa och snälla ledare så har vi ett starkare band till våran hund och blir ett säkrare ekipage, vi kan kommunicera bättre och ha mycket roligare än om vi hade haft kommunikationsproblem, här kommer också fråga - be - begära in, i kommunikationen mellan hund och förare, du måste ge hunden en ärlig chans att förstå, precis som hunden kommer göra med dig när den berättar att något är på tok. 
 
 
Något som jag är väldigt säker på att vi alla vill, oavsett vad vi tränar för något och vilka krav vi har - är ju att bara få ha kul med våra hundar, eller hur? Så kan inte vi alla göra varandra denna tjänst då - att respektera varandra oavsett vilka krav vi har på våra hundar, respektera era medmänniskor och hundälskande vänner, se och lär av varandra, ta efter dem tips och trick ni känner att ni gillar, allt annat kan ni bara strunta i - ser ni någon vara otroligt elak mot sin hund så kan ni snyggt lägga upp att man inte behöver detta, men det är ett helt annat ämne. 
 
 
Med alla dessa medel som ni ser nämna ovan har jag nått det band jag vill ha med mina hundar, en stark  relation, stor tillit, bra lydnad och lyckliga hundar - vi har "delat" ledarskap - vi lägger fram förslag och FRÅGAR, ifall blir man även tvungen att Befalla såklart, vi kan även anpassa oss efter varje individs funktion och behov - vi är endå alla olika individer som alla funkar på olika sätt - då är det viktigt att vi tänker på detta så vi allihopa kan ha trevligt tillsammans.
 



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback